دانشمندان ميدانند ممكن است روزي از آنها سوال شود كه آيا واقعا مطمئنند آنچه در پي آن هستند، واقعي است؟
استيو اهلن، از دانشگاه بوستون كه به اتفاق همكارانش در موسسه فناوري ماساچوست MITسرگرم ساخت نمونهاي از يك دستگاه مدرن زيرزميني براي تحقيقات در زمينه ماده تاريك است، ميگويد " هرقدر آزمايش عظيم باشد، بازهم ممكن است هيچ چيزي پيدا نشود."
تاكنون چند بار زنگها بيهوده به صدا درآمدهاند. در سال ، ۲۰۰۰ دانشمندان ايتاليايي كه در يك آزمايشگاه زيرزميني در نزديكي رشتهكوه "گران ساسو" فعاليت ميكنند، ادعا كردند كه نشانهاي از ماده تاريك را رديابي كردهاند.
اما هيچكس نتوانست اين نتيجه را تكرار كند و در محافل علمي شمار اندكي ممكن است اين ادعا را قبول داشته باشند. از آن زمان به بعد، محققان ايتاليايي سرگرم كار روي يك ردياب نسل دوم بودهاند و پيشبيني ميكنند تا سال آينده نتايج تازهاي را ارايه نمايند.
در بهار امسال، يك گروه رقيب به رهبري "النا اپرايل"، از دانشگاه كلمبيا كه در "گران ساسو" نيز فعاليت ميكند، در يك نشست علمي گفت پروژه گازمايع ابداعي گروه وي هب نام XENON10در مقايسه با ردياب CDMSحساس تر است و صداهاي زمينهاي بيشتري را حذف ميكند.
اپرايل كه با اعلام اين موضوع ديگر پژوهشگران را شگفت زده كرد، گفت "هرقدر حساسيت دستگاهها بيشتر باشد، حقيقت نزديكتر ميشود."
برنار سادوله از دانشگاه تكنولوژي كاليفرنيا در بركلي و سخنگوي CDMS معتقد است استفاده از چند فناوري در جستوجوي ماده تاريك بسيار مفيد است زيرا ميتوان نتايج به دست آمده از راههاي مختلف را در كنار هم قرار داد و آنها را با يكديگر كنترل كرد. او ميگويد كه گروه پژوهشي او از سال گذشته سرگرم جمعآوري اطلاعات از طريق دستگاههاي ارتقاء يافته ردياب بوده است و پيشبيني ميكند كه اين گروه رهبري خود را از لحاظ حساسيت دستگاه ردياب دوباره به دست آورد.
تلاش براي يافتن ماده تاريك، به دهه ۱۹۳۰برميگردد كه در آن زمان، "فريتس تسويكي" از دانشگاه فني كاليفرنيا "كلتك"، درحالي كه با تلسكوپ به آسمان نگاه ميكرد، با مشاهده حركات كهكشاني به اين نتيجه رسيد كه در كيهان جرم گمشدهاي وجود دارد. جا افتادن اين فكر در اذهان ديگر دانشمندان و دانش پژوهان مدتها طول كشيد اما اكنون جستوجوي ماده تاريك، به يك شكار علمي پررقابت زيرزميني تبديل شده است.
ساخت رديابهاي ماده تاريك پرهزينه است و ارتقاء و عملياتي كردن آنها از آن هم پرهزينه تر است. اكنون بودجه بسياري از پروژهها توسط مجموعهاي از منابع مختلف تامين ميشود. براي مثال، بنياد ملي علوم از سال مالي ۲۰۰۰ روي شش پروژه، از جمله CDMSو XENON10حدود ۲۱ميليون دلار سرمايهگذاري كرده است.
دانشمندان در فضا نيز به دنبال ماده تاريك ميگردند.
ناسا قصد دارد سال آينده تلسكوپ "گلاست GLASTرابراي مطالعه در مورد انفجارهاي اشعه گاما، كه ممكن است از برخوردهاي مادهتاريك حاصل شده باشد، به فضا بفرستد.
اين امكان نيز وجود دارد كه دانشمندان حتي قبل از آنكه وجود ماده تاريك را در كهكشانها و يا در زير زمين تاييد كنند، آن را در آزمايشگاه توليد كنند، مثلا در برخورددهنده بزرگ هالدرون كه در اعماق زمين در مرز سوييس و فرانسه قرار دارد.
پژوهشگران در همه جستجوهاي خود فقط به دنبال WIMPSنيستند.
"آزمايشگاه ملي لارنس ليورمور" با اجراي پروژهاي تحت عنوان "تجربه مادهتاريك اكسيون" ، به دنبال يك ذره فرضيهاي ديگري به نام "اكسيون "axionاست.
نخستين مرحله اين پروژه در سال ۲۰۰۳بدون ثبت هيچ نشانهاي از ماده تاريك، پايان گرفت. اما اخيرا وزارت انرژي آمريكا براي ارتقاء كيفي اين آزمايشها، چراغ سبز نشان داده است.
هيچكس نميداند جستوجوي ماده تاريك تا چه زمان ادامه خواهد يافت.
لسلي روزنبرگ، يك سخنگوي پروژه "اكسيون" گفت "هنوز جام جهان نما كدر است اما روزي ماهيت ماده تاريك روشن خواهد شد."
0 نظر:
ارسال یک نظر