دكتر همايون سراجي، دانشمند ارشد رباتيك ناسا و از اساتيد سابق دانشگاه صنعتي شريف كه از مديران تيمهاي رباتيك و كنترل كاوشگرهاي فضايي ناسا بود، هفته گذشته در سن 60 سالگي در كاليفرنيا درگذشت.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مرحوم دكتر سراجي در بسياري از ماموريتهاي كاوشگرهاي ربوتيك ناسا از جمله ماموريت استثنايي كاوشگرهاي دوقلوي «روح» و «فرصت» كه زير نظر دكتر فيروز نادري رييس وقت ماموريتهاي مريخ ناسا اجرا شد، مشاركت داشت و با ارائه طرحها و روشهاي ابتكاري نقش مهمي در پيشبرد اين ماموريتهاي بزرگ فضايي ايفا كرد.
مراسم يادبود مرحوم دكتر سراجي، دانشمند برجسته ايراني ناسا عصر امروز (دوشنبه) در تهران برگزار ميشود.
مرحوم دكتر سراجي در سال 1947 (1326) در تهران متولد شد و تحصيلات خود را تا اخذ ديپلم در داخل كشور ادامه داد.
وي در سال 1969 (1348) با اخذ مدرك كارشناسي در رشته الكترونيك با رتبه اول از دانشگاه سوزكز (Sussex) در انگليس فارغ التحصيل شد و در سال 1972 مدرك دكتري خود را در رشته سيستمهاي كنترل از دانشگاه كمبريج در انگليس اخذ كرد.
سراجي بعنوان محقق در كالج سنت جان در كمبريج انتخاب شده و به مدت دو سال به تدريس و انجام تحقيقات فوق دكتري مشغول بود.
وي در سال 1974 به عنوان استاد مهندسي برق به هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف پيوست و مدت 10 سال در رشته سيستمهاي كنترل تحقيق و تدريس كرد.
به گزارش ايسنا، دكتر سراجي در سال 1984 به عنوان دانشمند ممتاز سازمان ملل انتخاب شد و يك سال را به عنوان استاد ميهمان در دانشگاه نيومكزيكو در آمريكا گذراند.
وي در طول 13 سال فعاليت دانشگاهي، مقالات متعددي در زمينه سيستمهاي كنترل چند گونه با تمركز بر روي كنترل نوري، استقرار قطب، كنترل كنندههاي چند گونه PID و تنظيم خروجي، منتشر كرده است.
دكتر سراجي در سال 1985 به عنوان عضو ارشد فني به آزمايشگاه پيشرانش جت(JPL) ناسا ملحق شد و به طور نيمه وقت نيز در موسسه فنآوري كاليفرنيا (Caltech ) تدريس ميكرد.
مرحوم دكتر سراجي از سال 1991، سرپرستي و مديريتي گروه تحقيقات تله روبوتيك و كاربردهاي آن را كه متشكل از حدود 20 مهندس و محقق بود، در مركز JPL ناسا بر عهده داشت.
به گزارش ايسنا، وي طي فعاليتش در JPL، تحقيقات گستردهاي در حوزه سيستمهاي كنترل روبات به ويژه در بخش كنترل روبات تنظيم شونده، رديابي روبات بر اساس دستور، كنترل روباتهاي ماهر، كنترل تماس، پيشگيري از برخورد بي درنگ و فرود ايمن فضاپيما انجام داد.
دكتر سراجي در سال 1992 جايزه دستاورد مهندسي استثنايي ناسا، در سال 2002 و 1991 جايزه دستاورد گروهي ناسا و از سال 1995 به بعد هشت جايزه عمليات فضايي اصلي ناسا را به خود اختصاص داد.
هم چنين در سال 2003 براي انتشار مقاله «تحقيقات برجسته» جايزه ادوارد استون آزمايشگاه JPL را دريافت كرد.
دكتر سراجي در سال 1996 به دليل تحقيقات فردي مهم در حوزههاي كنترل و روبوتيك به عنوان دانشمند ارشد تحقيقاتي در آزمايشگاه JPL منصوب شد.
وي در سال 1997 براي تحقيقاتش در زمينه فناوري كنترل روبوتيك و كاربردهاي فضايي آن عضو محقق انجمن IEEE شد.
در سال 2003 نيز وي با عنوان پرمقاله ترين نويسنده در تاريخ 20 ساله
Journal of Robotic Systems شناخته شد.
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: علمي
0 نظر:
ارسال یک نظر