۸/۱۵/۱۳۸۶

خط فارسي به دنياي نانو رفت

ايسنا: دكتر پيروز مرعشي، مجري طرح گفت: حك اين نوشتار به روش نانوليتوگرافي نيروي اتمي (AFM) توسط دستگاه ميكروسكوپ پروبي روبشي و بر روي مواد پليمري در آزمايشگاه SPM شركت صورت گرفته است.

وي خاطرنشان كرد: ميكروسكوپ نيروي اتمي، يكي از روش‌هاي ميكروسكوپي روبشي است كه تصوير را به صورت سري و نقطه به نقطه توليد مي‌كند. در اين روش، يك پروب بسيار كوچك از جنس سيليسيم يا نيتريد سيليسيم به كمك يك روبشگر پيزوالكتريك روي سطح نمونه به صورت خط به خط حركت داده مي‌شود. در هر نقطه از نمونه، نيروي بين سوزن (نوك پروب) و سطح نمونه اندازه‌گيري شده و پس از پردازش به يك سطح روشنايي تبديل مي‌شود وبه اين ترتيب، نقاط برجسته‌ي سطح، روشن‌تر و نقاط فرورفته‌ آن، تيره‌تر ديده مي‌شوند.

عضو هيات علمي گروه متالورژي دانشگاه صنعتي اميركبير، نانوليتوگرافي AFM را بر عكس عمل ياد شده معرفي كرد كه در بعضي نقاط نيروي بيش‌تر و در بعضي نقاط، نيروي كم‌تري روي سوزن اعمال مي‌شود و تصريح كرد: در اين روش هرچه نيرو بيش‌تر باشد، سوزن به ميزان بيش‌تري در سطح نمونه فرو رفته و طرح مورد نظر را ايجاد مي‌كند كه تقريبا شبيه عمليات خال‌كوبي است.

وي با اشاره به اين كه نوشتار حك شده به عنوان جزئي از نشان اين شركت، به خط نستعليق است، خاطرنشان كرد: به دليل استفاده از خطوط منحني در اين نوشتار كه تا جايي كه اطلاع داريم نخستين نوشتار فارسي در ابعاد نانو - 200 برابر نازكتر از قطر يك تار مو - است، حكاكي آن مستلزم دقت و ظرافت بالاتري نسبت به خطوط مستقيم بوده است.

دكتر مرعشي در پايان با اشاره به كاربرد نانوليتوگرافي در صنايع پيشرفته از جمله توليد مدارهاي مجتمع و نانوالكترونيك تصريح كرد: پروين هاديان، مريم خسروي و سميه جليل‌زاده كارشناسان آزمايشگاه SPM شركت در اين طرح همكاري داشته‌اند