دانشمندان وجود دستهاي جديد از سياهچالهها را پيش بيني کردهاند که به دليل سرعت بسيار زياد چرخش به دور خود افق رويداد ندارند.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سياهچالهها هم پيش از اين در دسته اجرامي بسيار ناشناخته و رازآميز قرار داشتند. تصوري که از اين اجرام وجود دارد، اين گونه است که جسمي بسيار کوچک جرمي معادل جرم چندين خورشيد را در نقطهاي فشرده کرده است.
اما موضوع اين خبر کشف جرمي شگفت انگيزتر از سياهچالهها است.
نظريه «تکينگي بدون پوشش» (naked singularity) حاکي از آن است که سياهچاله آنقدر سريع به دور خود ميگردد که در نهايت با فقدان افق رويداد مواجه ميشود.
سياهچالهها زماني شکل ميگيرند که ماده ستارهاي بزرگ بر روي خود فرو بريزد و در اين حين، فشار لازم به طرف خارج براي خنثي کردن نيروي گرانشي که به طرف داخل وارد ميشود، وجود نداشته باشد. از اين رو فشار گرانش به ساير نيروهاي داخلي غلبه ميکند و سياهچاله تا بينهايت در خود فرو ميريزد.
در اين صورت نيروي گرانشي به قدري زياد ميشود که حتي نور نيز نميتواند از آن بگريزد. در نهايت سياهچاله در پوششي تاريک از خودش احاطه ميشود که ما آن را افق رويداد ميناميم. اجرام و تابشها هنگام رد شدن از افق رويداد ناگزير به سمت سياهچاله کشيده ميشوند. به همين دليل ما آن ها را نميبينيم و سياه ميناميم.
به نوشته نجوم، تمام سياهچالههاي کشف شده تاکنون، داراي چرخش به دور خود بودهاند. گاهي آنقدر زياد که به بيش از هزار دور در ثانيه ميرسيد؛ اما در اين نظريه جديد، اگر سياهچالهاي را بيابيد که سرعت گردش به دور خودش بسيار زياد باشد، در آن صورت مقدار حرکت زاويهيي چرخشش بر نيروي گرانش حاصل از جرمش غلبه ميکند و مي تواند افق رويداد را کاهش دهد و يا از بين ببرد و سياهچاله را بدون پوشش کند؛ اما سياهچالهاي با 10 برابر جرم خورشيد، به سرعت چرخشي بيش از چند هزار دور بر ثانيه نياز دارد.
مطابق با نتايج تحقيقات دانشگاههاي «دوک»(Duke) و «کمبريج»(Cambridge)، جرمي با چنين مشخصاتي را ميتوان در لنزهاي گرانشي کشف كرد.
به گزارش ايسنا، لنز گرانشي قسمتي از فضا است که در آن جسمي با جرم زياد مانند سياهچاله وجود دارد و با توجه به نيروي گرانشي که دارد مانند يک عدسي طبيعي عمل ميکند و نورهاي رسيده از فواصل دور را خميده و در نهايت کانوني ميکند.
اگر نتايج اين تحقيقات درست باشد، اخترشناسان ميتوانند چنين اجرامي را که در نظريه جديد پيش بيني شده ثبت و شناسايي کنند.
منبع : خبرگزاري دانشجويان ايران
0 نظر:
ارسال یک نظر